Pětka
ŘÍJEN /2019
ŠKOLSTVÍ
EKOŠKOLA ZŠ A MŠ TYRŠOVA
Jak prospívat životnímu prostředí?
Mezinárodní program Ekoškola
byl vyhlášen v roce 1995
jako reakce na Summit Země
v Riu de Janeiro s cílem
zapojovat mladé lidi do řešení
problémů životního prostředí
a udržitelného rozvoje na
místní úrovni.
Č
eská republika se do tohoto
programu zapojila v roce 2005.
Program probíhá v 64 zemích
světa a účastní se ho přes 16 milionů
žáků. V ČR je do programu zapojeno
400 škol.
Cíl programu: žáci si osvojí takové
dovednosti, aby snižovali ekologický
dopad školy na životní prostředí.
Šetří vodou, elektrickou energií,
správně třídí odpad, navrhují úsporná
opatření a zlepšují prostředí ve škole
a v jejím okolí. Také sbírají papír,
plastová víčka, hliník, vybité baterie
a drobný elektroodpad. Následně žáci
předávají své zkušenosti v rodinách
a ve svém okolí.
Naše škola je do programu zapojena
od roku 2007, letos v květnu jsme
popáté obhájili mezinárodní titul Ekoškola a v červnu jsme převzali ocenění
v Senátu ČR. Ve škole působí ekotým,
který je složený ze zástupců žáků
z každé třídy, koordinátora programu,
zástupce učitelů prvního a druhého
stupně, vedení školy a pana školníka.
Na schůzku ekotýmu se může přijít podívat kdokoli. Ekotým se schází každý
týden o velké přestávce a několikrát do
roka během vyučovací hodiny.
Třídění odpadu a úspory
V rámci tohoto programu se škola
zabývá několika tématy. Mezi ně patří
například „Odpady“ (třídění odpadů
a snížení jejich množství), „Energie“
(snížení její spotřeby), „Voda“ (šetrné
a vhodné využití, snížení spotřeby,
zamezení plýtvání vodou), „Prostředí
školy“ (zasadit se o co možné nejhezčí prostředí školy, péče o rostliny
a živočichy, vytvoření přírodní školní
zahrady), „Šetrná spotřeba“ (nakupuj
pouze to, co spotřebuješ), „Doprava“
(snažit se o snížení dopadu dopravy
na životní prostředí tím, že budeme používat ekologičtější způsoby
přepravy do školy – MHD a pěšky
místo auta), „ Jídlo a svět“ (negativní
vliv zemědělské výroby na životní
prostředí – neplýtvat jídlem, omezit
18
V dubnu ve škole
vznikla fair trade
kavárna
Letos
v květnu
jsme
popáté
obhájili
mezinárodní titul
Ekoškola.
spotřebu masa a používat více lokálních surovin a potravin, nekupovat
výrobky s obsahem palmového oleje
a řídit se pravidlem „Kup, co sníš;
sněz, co koupíš“).
Letos jsme uskutečnili několik
akcí. V rámci tématu Doprava ve
spolupráci s organizací Pražské matky
Pěší den uprostřed evropského týdne
mobility. Děti i rodiče byli informováni s dostatečným předstihem,
aby si místo cesty autem naplánovali
ekologičtější dopravu do školy. Děti
přišly pěšky, přijely na koloběžce nebo
na kole, použily skateboard i MHD.
Na křižovatce před školou stáli žáci
s transparentem Pěšky do školy a upozorňovali řidiče na probíhající akci.
V rámci tématu Jídlo a svět jsme
uskutečnili další velice zdařilou akci.
Fair trade kavárnu zorganizoval
ekotým ZŠ a MŠ Tyršova ve spolupráci s Fair trade marketem 16. dubna
pro rodiče a příznivce naší školy již
podruhé. Členové ekotýmu vyrobili
pozvánky, plakáty a prezentaci o fair
trade pro žáky i rodiče. Jiní napekli
zdravé sušenky, které žákyně podávaly
hostům ke kávě. Všem návštěvníkům
naší kavárny se to velice líbilo. Káva
byla kvalitní a voňavá, rodiče mohli
také ochutnat různé druhy fair trade
čokolád.
Plýtvání ve školní jídelně
Zabývali jsme se i plýtváním jídlem.
Zjistili jsme, že naše jídelna nepoužívá palmový olej, vaří často
z čerstvých surovin a 4x až 5x týdně
je jedno ze dvou jídel bezmasé. Problémem je, že děti odnáší zbytky,
zejména u masitých jídel, a dochází
tak k plýtvání. Proto žákyně osmé
třídy Lucie Chalupníková, Sára Hermanová a Anna Vondrová vytvořily
velice pěknou a zajímavou prezentaci
s názvem Plýtváš jídlem i ty? Prezentace jsou dvě, pro první a druhý
stupeň ZŠ. Jsou doplněny vtipnými
videi, která nám poskytla organizace
Glopolis.
Mnoho lidí nakupuje velké množství potravin, které pak nestačí sníst
a průběžně je vyhazují do odpadu.
Děti by se měly už v rodinách učit vážit si jídla a neplýtvat s ním. Po zhlédnutí prezentací žáci ve třídách o této
problematice diskutovali a následně
vytvářeli plakáty na toto téma. Nej
zdařilejší jsme vystavili na chodbách
školy a ve školní jídelně. Budeme
pokračovat v osvětě a doufáme, že se
časem podaří snížit množství zbytků
jídel ve školní jídelně. n
Ilona Fibichová,
koordinátor Ekoškoly a EVVO