Pětka

říjen /2018

kultura

Gastronomie

Milovníci jídla

míří na Smíchov

Gastronomická smršť. Asi tak by se dal nazvat

seznam akcí, které se v příštích dnech objeví

na smíchovské náplavce i u Anděla.

V

še odstartuje akce

s názvem Oktoberfest na

Andělu. Uskuteční se

10. října od 8 do 20 hodin na

pěší zóně Anděl, ochutnat budete

moci například typické bavorské

pivo Paulaner, pečeného vola,

kuřata, bavorské klobásky, prec­

líky, kolena a tak dále. Atmosféru

Oktoberfestu doplní klasické

kroje a výzdoba.

čtyřech, třech i dvou kolech. Food

truck show (největší přehlíd­

ka v ČR) láká nejen pestrou

nabídkou jídel a nápojů, ale také

nápaditým designem vozidel

a vozítek sloužících jako pojízdné

restaurace, kavárny a bary.

Představí se food trucky z Belgie,

Polska, Maďarska nebo Slovenska.

O doprovodný program se posta­

rají buskeři nebo tvůrci graffiti.

Food truck show

Nejen z Čech, ale i z dalších zemí

se 13. října sjedou na smíchov­

skou náplavku občerstvení na

Husobraní

Již popáté se na smíchovské

náplavce 20. října uskuteční

Husobraní a Cider festival.

MeetFactory

Po rekonstrukci

je tu bohatá sezona

S

míchovská kulturní továrna

oslavila letní rekonstrukci

foyer a hlavního sálu a v půli

září otevřela své dveře dokořán.

Po Veřejném domu, který každý

půlrok představuje všechny čtyři

dramaturgie MeetFactory, se

otevřely také galerie MeetFacto­

ry, v nichž do začátku listopadu

přebývá Slav Squatting and Its

Discontents a Malba vodou.

Skupinová výstava Slav

Squatting se představuje ve

větším výstavním prostoru

továrny. Slav Squatting, neotřelý

fenomén dnešní internetové

doby, uchvacuje naši mysl jedno­

duchou, ale chytlavou formou,

která kombinuje buddhistickou

meditaci s drsným pouličním

životem. K výstavě, která je

volně přístupná, se váže bohatý

doprovodný program, který

každé říjnové úterý v podvečer

zprostředkovává přednášky,

diskuse a setkání s vystavujícími

umělci. Také tento program je

zdarma. Malba vodou, výstava

Lukáše Kalivody, představuje

12

sérii velkoformátových abstrakt­

ních obrazů a zároveň inovativní

technologický postup, který

vzniku maleb předchází.

V říjnu houstne také program

Divadla MeetFactory, které letos

slaví deset let existence. Dojde na

inscenace J. Hermann: Počátek

veškeré lásky, I. Welsh: Pohlavní

životy siamských dvojčat, P. Hů­

lová: Strážci občanského dobra,

S. Baume: Jasno lepo podstín

zhyna, J. Zeh: Temná energie

– tedy téměř celý současný re­

pertoár. K vidění budou také Psí

dny, které však Divadlo Meet­

Factory uvádí v lodi Altenburg

1964, kotvící v Holešovicích.

Z hudebního programu, který

probíhá ve zrekonstruovaném

sálu, vypíchněme křest české ex­

perimentální hiphopové skupiny

WWW (5. října), vystoupení

synthpopových Kllo (10. října)

a premiéru ionnalee alias iama­

miwhoami (13. října), švédské

renesanční umělkyně, jejíž show

je příslibem hudebně i vizuálně

ohromujícího zážitku. n red

Husobraní

se na

smíchovské

náplavce

uskuteční

20. října

Bude se péci více než tisícovka

hus, ochutnáte nejen klasickou

pečenou husu, ale také husí játra,

husu konfitovanou, uzenou,

BBQ husu, husí burger, roládu,

paštiku, kaldoun, lokše maštěné

husím sádlem a další.

Polívkování

Oblíbený festival Polívkování

(27. října) se pro podzimní

sychravé dny rozšířil i o sekci

omáček a gulášů. Na náplavce vás

zahřejí nejen polévky tuzemské,

jako je bramboračka, kulajda,

knedlíčková či dršťková, ale hlav­

ně polévky z celého světa, boršč,

laksa, bouillabaisse, pho, cocido,

menudo, halászlé nebo třeba miso.

Vepřobraní

Pokračování úspěšného

březnového Vepřobraní se na

náplavce uskuteční 3. listopadu.

Můžete se těšit nejen na klasické

zabíjačkové speciality, jako jsou

jitrnice, jelito, prejt, tlačenka,

prdelačka nebo ovar, ale také na

dobroty z udíren jako klobásy,

špeky nebo uzené šunky. Na

rožni se boudou točit selátka,

a tak budete moci ochutnat růz­

né pečené pochoutky. Nebude

chybět pečené koleno, bůček,

žebírka ani škvarky. Kuchaři

vám dále naservírují speciality

jako trhané vepřové, porchettu,

plněné pelmeně a segedínský

guláš. n tk