Pětka

www.ipetka.cz 

Gastronomie

Gurmánům začíná

hlavní sezona

P

o zimní přestávce

opět ožije gas­

tronomické

dění u Anděla

a na smíchov­

ské náplavce.

Nabídku zahájí

6. března od

8 do 19 hodiny

u Anděla akce

s názvem Zažij

Balkán. Ochutnáte

tradiční kuchyně zemí,

jako je Chorvatsko, Srbsko,

Bulharsko, Turecko, Řecko, Ru­

munsko nebo Slovinsko. Kromě

jídel, jako je pljeskavice, musaka,

fazolová polévka, grilované ryby

nebo kalamáry, si budete moci

koupit také delikatesy a vína.

Náplavka 9. března od

10 hodin přivítá Polívkování,

šestý ročník oblíbeného festivalu

s pestrou nabídkou více než 60

druhů polévek a gulášů. Zahřejí

vás nejen polévky tuzemské, jako

je bramboračka, kulajda, kned­

líčková či dršťková, ale i výběr

polévek z celého světa, jako jsou

boršč, laksa, bouillabaisse, pho,

cocido, menudo, halászlé nebo

třeba miso. Komu bude polévka

málo, bude moci ochutnat i něko­

lik variant gulášů.

O týden později se opět na

náplavce sejdou milovníci po­

uliční gastronomie celého světa.

Tentokrát je

festival spojen

s oslavami

svatého Patrika,

v rámci dopro­

vodného pro­

gramu zahrají

DJs, zazní irská

hudba, můžete

ochutnat tradič­

ní irské pokrmy

a drinky nebo

se vyfotografovat

v originálním fotokoutku.

Nepřijdete ani o klasické street

food pokrmy, jako například viet­

namské bún chả, izraelský falafel,

thajský salát som tam, španělskou

paellu, venezuelské placky arepa,

korejské kimchi, americké chic­

ken wings, gruzínské chačapuri,

rumunské pastrami nebo třeba

mexické taco a portugalské tapas.

Zažij Vietnam na Andělu. Tak

se jmenuje akce, která se koná

20. března od 8 hodin. Pěší zóna

se promění v typickou vietnam­

skou ulici plnou lahodného

jídla. Atmosféru doplní bohatý

doprovodný program.

Konečně 30. března se na

náplavce uskuteční Food Truck

Show Prague. Představí se více

než 40 občerstvení na čtyřech,

třech i dvou kolech, speciálně

upravené přívěsy, dodávky, rikši,

tříkolky či obří grily. n tk

13