Pětka
www.ipetka.cz
známý díky lavinovému efektu a Extra
Chmelená 12 je pocta žateckému
poloranému červeňáku. Poprvé jsme
Smíchovský výběr uvedli na trh v roce
2018, a to do hospod a restaurací.
Letos se dostal také na pulty obchodů.
n Nesouvisel tento krok s rozma-
chem minipivovarů, kterých je nyní
v Česku zhruba pět set?
Samozřejmě i tento fenomén to ovlivnil. Osobně boom minipivovarů vítám, ačkoli čas ukáže, pro kolik z nich
je na tuzemském trhu dlouhodobý
prostor a odbyt. Celé odvětví výrazně
ovlivnila pandemie, ale konzumentům jsou nyní dostupnější nejrůznější
pivní styly, což je inspirací i pro velké
pivovary, jako je ten náš.
Všechny soutěže mají
jeden společný prvek, a to
je, že degustátoři nevědí,
jaké vzorky degustují.
n Jaké pivní styly máte nejradši vy
sám?
Nejraději mám ležák, ale rád ochutnávám i jiné typy piv. Ty jsou však
leckdy příliš výrazné, může to být na
úkor pitelnosti. Velmi rád ochutnávám například lambiky, nad kterými
klasický pivař jen kroutí hlavou. Svou
vůní a chutí totiž pivo příliš nepřipomínají. A právě po tomto pivu přijde
příjemně hořký ležák k chuti.
n Vraťme se na Smíchov. Pivovar
je jeho součástí již více než 150 let.
Co pro vás znamená sounáležitost
s městskou částí Praha 5?
Chceme být společnost, která podporuje komunity, v nichž působí. Snažíme
se být dobrým sousedem, schopným
pomocníkem a do dění v městské části
se aktivně zapojovat. První projekty
začaly vznikat, jak se říká, ‚na koleni‘
před 15 lety, od té doby je vše na
mnohem lepší úrovni. V roce 2018 pak
uzavřel náš pivovar s Prahou 5 memorandum o spolupráci.
n Můžete uvést nějaké konkrétní
aktivity?
Nejstarším a stále trvajícím projektem
směrem ke komunitám jsou Dny, kdy
pomáháme aneb Community Days.
Nejen prostřednictvím dobrovolnické
práce, ale také finančně a odborně
pomáháme dlouholetým partnerům
z Prahy 5, jimiž jsou centrum Helppes,
Stanice přírodovědců a Komunitní
centrum Prádelna. Od roku 2017
Jan Špaček
pracuje pro
smíchovský pivovar
skoro dvacet let
otevíráme pivovarský dvůr široké veřejnosti, sousedské setkání Výčep Pod
komínem se stalo velice oblíbenou
akcí se stovkami účastníků. Že je naše
práce s komunitami na vysoké úrovni,
potvrzuje také odborné hodnocení
aliance Byznys pro společnost, v jejímž ratingu TOP Odpovědná firma se
pravidelně umísťujeme mezi nejlepšími velkými firmami, a právě v oblasti
komunit patříme mezi nejužší špičku.
n Za dva roky budete ve Staropra-
menu dvě dekády. Co byste do té
doby rád stihl?
Rád bych ještě někdy uvařil piva,
která si v minulosti nenašla místo
na trhu. Dále bych chtěl doplnit svůj
tým o zaměstnance, kteří budou mít
pivovarské řemeslo opravdu rádi. Srdcařů je stále méně a poslední dobou je
obtížné takové lidi najít. Pokud se pivo
vaří opravdu s láskou, je to znát i na
výsledku.
n A na závěr otázka k tématu, které-
mu se v tomto čísle věnujeme více –
co pro vás znamená svoboda?
Je to pro mě jedna z nejdůležitějších
hodnot. Vařit pivo, které neurčí nějaký
centrální plán, ale poptává zákazník.
Díky svobodě podnikání mohlo
vzniknout již zmíněných několik
stovek minipivovarů, díky svobodě
pohybu se můžeme vydat za poznáním do jiných pivařských zemí. n red
17