Pětka

www.ipetka.cz 

známý díky lavinovému efektu a Extra

Chmelená 12 je pocta žateckému

poloranému červeňáku. Poprvé jsme

Smíchovský výběr uvedli na trh v roce

2018, a to do hospod a restaurací.

Letos se dostal také na pulty obchodů.

n Nesouvisel tento krok s rozma-

chem minipivovarů, kterých je nyní

v Česku zhruba pět set?

Samozřejmě i tento fenomén to ovlivnil. Osobně boom minipivovarů vítám, ačkoli čas ukáže, pro kolik z nich

je na tuzemském trhu dlouhodobý

prostor a odbyt. Celé odvětví výrazně

ovlivnila pandemie, ale konzumentům jsou nyní dostupnější nejrůznější

pivní styly, což je inspirací i pro velké

pivovary, jako je ten náš.

Všechny soutěže mají

jeden společný prvek, a to

je, že degustátoři nevědí,

jaké vzorky degustují.

n Jaké pivní styly máte nejradši vy

sám?

Nejraději mám ležák, ale rád ochutnávám i jiné typy piv. Ty jsou však

leckdy příliš výrazné, může to být na

úkor pitelnosti. Velmi rád ochutnávám například lambiky, nad kterými

klasický pivař jen kroutí hlavou. Svou

vůní a chutí totiž pivo příliš nepřipomínají. A právě po tomto pivu přijde

příjemně hořký ležák k chuti.

n Vraťme se na Smíchov. Pivovar

je jeho součástí již více než 150 let.

Co pro vás znamená sounáležitost

s městskou částí Praha 5?

Chceme být společnost, která podporuje komunity, v nichž působí. Snažíme

se být dobrým sousedem, schopným

pomocníkem a do dění v městské části

se aktivně zapojovat. První projekty

začaly vznikat, jak se říká, ‚na koleni‘

před 15 lety, od té doby je vše na

mnohem lepší úrovni. V roce 2018 pak

uzavřel náš pivovar s Prahou 5 memorandum o spolupráci.

n Můžete uvést nějaké konkrétní

aktivity?

Nejstarším a stále trvajícím projektem

směrem ke komunitám jsou Dny, kdy

pomáháme aneb Community Days.

Nejen prostřednictvím dobrovolnické

práce, ale také finančně a odborně

pomáháme dlouholetým partnerům

z Prahy 5, jimiž jsou centrum Helppes,

Stanice přírodovědců a Komunitní

centrum Prádelna. Od roku 2017

Jan Špaček

pracuje pro

smíchovský pivovar

skoro dvacet let

otevíráme pivovarský dvůr široké veřejnosti, sousedské setkání Výčep Pod

komínem se stalo velice oblíbenou

akcí se stovkami účastníků. Že je naše

práce s komunitami na vysoké úrovni,

potvrzuje také odborné hodnocení

aliance Byznys pro společnost, v jejímž ratingu TOP Odpovědná firma se

pravidelně umísťujeme mezi nejlepšími velkými firmami, a právě v oblasti

komunit patříme mezi nejužší špičku.

n Za dva roky budete ve Staropra-

menu dvě dekády. Co byste do té

doby rád stihl?

Rád bych ještě někdy uvařil piva,

která si v minulosti nenašla místo

na trhu. Dále bych chtěl doplnit svůj

tým o zaměstnance, kteří budou mít

pivovarské řemeslo opravdu rádi. Srdcařů je stále méně a poslední dobou je

obtížné takové lidi najít. Pokud se pivo

vaří opravdu s láskou, je to znát i na

výsledku.

n A na závěr otázka k tématu, které-

mu se v tomto čísle věnujeme více –

co pro vás znamená svoboda?

Je to pro mě jedna z nejdůležitějších

hodnot. Vařit pivo, které neurčí nějaký

centrální plán, ale poptává zákazník.

Díky svobodě podnikání mohlo

vzniknout již zmíněných několik

stovek minipivovarů, díky svobodě

pohybu se můžeme vydat za poznáním do jiných pivařských zemí. n red

17