Pětka
PROSINEC /2021 I LEDEN /2022
ROZHOVOR
VRCHNÍ SLÁDEK PIVOVARU STAROPRAMEN JAN ŠPAČEK:
Snažíme se být
dobrým sousedem
Jan Špaček působí v pivovaru Staropramen 18 let
a za tu dobu toho stihl opravdu hodně. Je autorem
receptur netradiční Jedenáctky a Extra Chmelené 12,
tato piva vyhledávají tisíce konzumentů. Od letošního
roku je vrchním sládkem ve smíchovském pivovaru
a hned stál u historického počinu.
P
ivovar Staropramen zaznamenal velký úspěch, když na
třech podzimních degustacích
získal deset medailí. „Nejvíce se nám
zadařilo v kategorii světlých výčepních
piv soutěže Pivo České republiky, kde
naše piva Braník Aleš, Staropramen
Smíchov a Braník Světlý obsadila
kompletní stupně vítězů. Podobný
hattrick v historii našich pivovarů
s kolegy nepamatujeme. Svědčí to
o nadstandardní kvalitě našich piv,“
říká Špaček.
n Určitě existují odlišnosti, ale mů-
žete čtenářům přiblížit, jak degustační soutěže zpravidla probíhají?
Každá soutěž je trochu jiná. V některých se hodnotí pořadí přidělených
vzorků, někdy se přidělují body.
Všechny soutěže mají ale jeden
společný prvek, a to je, že degustátoři
nevědí, jaké vzorky degustují. Mezi
jednotlivými pivy je možné chuť
zneutralizovat degustačním soustem,
nejvhodnější je pro tyto účely suchý
chléb. Každá degustace je vlastně
i takovým setkáním pivovarníků.
Rád bych ještě někdy
uvařil piva, která si
v minulosti nenašla
místo na trhu.
16
Za každý pivovar totiž na degustaci
přijíždí sládci, podsládci nebo třeba
manažeři kvality. Dále může být degustační komise doplněna o nezávislé
členy z řad odborné veřejnosti. Taková
degustace je tedy vlastně i příležitostí
k neformálnímu setkání.
Nejraději mám
ležák, ale rád
ochutnávám
i jiné typy piv,
říká vrchní sládek
n Pivovar Staropramen je historicky
silný právě v kategorii výčepních piv,
legendární je smíchovská desítka…
Je to tak, pivovar v 19. století vyrostl
právě díky autentické receptuře
smíchovské desítky. Na Smíchově se
pod rukama sládka Trnky zrodilo
pivo s poctivou chutí, ale dostupné
každému. Máme to v DNA a odkaz
předchůdců ctíme stejně jako celé
pivovarské řemeslo. Ale není to jen
o výčepních pivech. Náš Ležák je
úspěšný nejen v Česku, ale také v zahraničí. Důležitý je také Smíchovský
výběr, skládající se z velice zajímavých
a různorodých piv, která jsou u konzumentů stále oblíbenější.
n Proč a jak Smíchovský výběr
vznikl?
Klademe důraz na výběr kvalitních
surovin. Právě v nich je cesta k novým
pivům nebo obrození tradičních
receptur. Každé z těch piv má za sebou
příběh. Granát je prověřen desítkami
let, Nefiltr zase inspirován německou
a belgickou pivní kulturou, Velvet je