Pětka
DUBEN /2018
SPOLEČENSKÉ DĚNÍ
SLÁDEK PIVOVARU STAROPRAMEN JAN ŠPAČEK:
Nabízíme široké spektrum chutí a vůní
J
an Špaček je autorem receptury slavné Jedenáctky a Extra
chmelené 12. Jeho pivovar
spolupracuje i s Grand Restaurant Festivalem Pavla Maurera.
n V současné době Staropramen nabízí čtyři pivní speciály
pod označením Smíchovský
výběr. Můžete nám tuto edici
blíže představit?
Smíchovský výběr je to nejlepší,
co se během let zrodilo z umu smíchovských sládků. Tato piva naleznete pouze na čepu ve vybraných
hospodách a restauracích. Do
výběru patří Granát 13, pšeničný
Nefiltr, Velvet a Extra chmelená 12.
n Jste autorem Extra chmelené
12. Co je na ní zajímavého?
Extra chmelená 12 je vlastně
pocta nejlepšímu aromatickému
chmelu na světě – Žateckému
poloranému červeňáku z údolí
Zlatého potoka. Dávkuje se
víckrát, i za studena.
n Představil byste nám i ostatní
speciály Smíchovského výběru?
Granát je nejstarší recepturou ve
výběru. V různých obměnách ho
vaříme od roku 1884. V těžkých
dobách, jako byla druhá světová
válka či komunismus, si ho
pivovarští vařili jen pro sebe, tajně
na Vánoce. Obsahuje tři druhy
sladů, což mu dává tu specifickou
barvu. Velvet, to byla převratná
novinka v 90. letech a mezi pivaři
je známý svým typickým lavinovým efektem. Jeho kouzlo spočívá
v kombinaci tří sladů a hořčejších
odrůd chmele. Zajímavý je příběh
Nefiltru. U tohoto piva jsem si
nebyl jistý, jak se bude chovat,
kvasit či chutnat. Zkušební várku
jsme uvařili v malém pivovárku.
Nechtěli jsme svrchně kvašené
pivo, i když základem byla pšenice, ale spodně kvašené, což je
typické pro české pivo. Když bylo
pivo hotové, pořád to nebylo to
pravé. Tehdy nám poradil belgický kolega a výsledkem je pšeničný
ležák ochucený koriandrem a jablečným extraktem. Spojuje v sobě
tři pivní světy: český, německý
a belgický.
n Smíchovský výběr byl letos
partnerem Grand Restaurant
Festivalu Pavla Maurera. Můžete nám tuto spolupráci trochu
přiblížit?
Piva Smíchovského výběru mají
opravdu široké spektrum vůní
a chutí, proto se k jídlu skvěle hodí.
Navíc pivo obecně spojuje lidi
u stolu. V rámci Grand Restaurant
Festivalu byla piva ze Smíchovského výběru pečlivě spárována s jídly
jednotlivých restaurací tak, aby
návštěvníkům umocnila gastronomický zážitek. A těšit se na piva
Smíchovského výběru mohou
i návštěvníci květnového Prague
Food Festivalu. n ps
ČSOB
Klenot ekologie v srdci radlického údolí
V blízkosti stanice metra Radlická v Praze 5, ve svahu naproti
budově banky ČSOB, již pomalu nabývá obrysů velice pozoruhodná
stavba. Jedná se o další budovu banky ČSOB, kterou firma staví
pro více než 1400 zaměstnanců svých dceřiných společností.
T
i budou mít díky nové budově možnost
pracovat v jednom z nejmodernějších
prostředí v republice. Stávající radlické
sídlo banky, které navrhl architekt Josef
Pleskot, oslavilo v roce 2017 své desáté výročí
a i po celé dekádě své existence je budova
stále jednou z ekologicky nejohleduplnějších
staveb v Čechách. Nová budova, projektovaná
8
studiem Chalupa architekti, však byla zadána
s ještě vyššími cíli: „Celá budova je navržena
jako mimořádně progresivní a ohleduplná
k životnímu prostředí. Naším cílem bylo
maximálně respektovat stávající přírodní
charakter radlického údolí a nechat budovu doslova splynout s jeho jižním zeleným
svahem,“ říká Ivo Koukol, jenž má výstavbu
nových budov ČSOB na starosti, a dodává, že
nová stavba bude svým přístupem k lidem,
kteří v ní budou pracovat, i ke svému okolí
mimořádná ve své kategorii dokonce i v evropském měřítku.
Ivo Koukol zmiňuje unikátní systém tepelného hospodářství. Budova bude vytápěna
a chlazena prostřednictvím tepelných čerpadel systému země/voda a tato soustava bude
hospodařit se zemní energií ze 177 vrtů
s hloubkou 150 m. Vzhledem k celkové
výměře 26 550 metrů zemních vrtů a velikosti jimi vytápěné a chlazené budovy je tento
projekt největším v ČR a zároveň patří k nej-