Pětka

DUBEN /2018

SPOLEČENSKÉ DĚNÍ

SLÁDEK PIVOVARU STAROPRAMEN JAN ŠPAČEK:

Nabízíme široké spektrum chutí a vůní

J

an Špaček je autorem receptury slavné Jedenáctky a Extra

chmelené 12. Jeho pivovar

spolupracuje i s Grand Restaurant Festivalem Pavla Maurera.

n V současné době Staropramen nabízí čtyři pivní speciály

pod označením Smíchovský

výběr. Můžete nám tuto edici

blíže představit?

Smíchovský výběr je to nejlepší,

co se během let zrodilo z umu smíchovských sládků. Tato piva naleznete pouze na čepu ve vybraných

hospodách a restauracích. Do

výběru patří Granát 13, pšeničný

Nefiltr, Velvet a Extra chmelená 12.

n Jste autorem Extra chmelené

12. Co je na ní zajímavého?

Extra chmelená 12 je vlastně

pocta nejlepšímu aromatickému

chmelu na světě – Žateckému

poloranému červeňáku z údolí

Zlatého potoka. Dávkuje se

víckrát, i za studena.

n Představil byste nám i ostatní

speciály Smíchovského výběru?

Granát je nejstarší recepturou ve

výběru. V různých obměnách ho

vaříme od roku 1884. V těžkých

dobách, jako byla druhá světová

válka či komunismus, si ho

pivovarští vařili jen pro sebe, tajně

na Vánoce. Obsahuje tři druhy

sladů, což mu dává tu specifickou

barvu. Velvet, to byla převratná

novinka v 90. letech a mezi pivaři

je známý svým typickým lavinovým efektem. Jeho kouzlo spočívá

v kombinaci tří sladů a hořčejších

odrůd chmele. Zajímavý je příběh

Nefiltru. U tohoto piva jsem si

nebyl jistý, jak se bude chovat,

kvasit či chutnat. Zkušební várku

jsme uvařili v malém pivovárku.

Nechtěli jsme svrchně kvašené

pivo, i když základem byla pšenice, ale spodně kvašené, což je

typické pro české pivo. Když bylo

pivo hotové, pořád to nebylo to

pravé. Tehdy nám poradil belgický kolega a výsledkem je pšeničný

ležák ochucený koriandrem a jablečným extraktem. Spojuje v sobě

tři pivní světy: český, německý

a belgický.

n Smíchovský výběr byl letos

partnerem Grand Restaurant

Festivalu Pavla Maurera. Můžete nám tuto spolupráci trochu

přiblížit?

Piva Smíchovského výběru mají

opravdu široké spektrum vůní

a chutí, proto se k jídlu skvěle hodí.

Navíc pivo obecně spojuje lidi

u stolu. V rámci Grand Restaurant

Festivalu byla piva ze Smíchovského výběru pečlivě spárována s jídly

jednotlivých restaurací tak, aby

návštěvníkům umocnila gastronomický zážitek. A těšit se na piva

Smíchovského výběru mohou

i návštěvníci květnového Prague

Food Festivalu. n ps

ČSOB

Klenot ekologie v srdci radlického údolí

V blízkosti stanice metra Radlická v Praze 5, ve svahu naproti

budově banky ČSOB, již pomalu nabývá obrysů velice pozoruhodná

stavba. Jedná se o další budovu banky ČSOB, kterou firma staví

pro více než 1400 zaměstnanců svých dceřiných společností.

T

i budou mít díky nové budově možnost

pracovat v jednom z nejmodernějších

prostředí v republice. Stávající radlické

sídlo banky, které navrhl architekt Josef

Pleskot, oslavilo v roce 2017 své desáté výročí

a i po celé dekádě své existence je budova

stále jednou z ekologicky nejohleduplnějších

staveb v Čechách. Nová budova, projektovaná

8

studiem Chalupa architekti, však byla zadána

s ještě vyššími cíli: „Celá budova je navržena

jako mimořádně progresivní a ohleduplná

k životnímu prostředí. Naším cílem bylo

maximálně respektovat stávající přírodní

charakter radlického údolí a nechat budovu doslova splynout s jeho jižním zeleným

svahem,“ říká Ivo Koukol, jenž má výstavbu

nových budov ČSOB na starosti, a dodává, že

nová stavba bude svým přístupem k lidem,

kteří v ní budou pracovat, i ke svému okolí

mimořádná ve své kategorii dokonce i v evropském měřítku.

Ivo Koukol zmiňuje unikátní systém tepelného hospodářství. Budova bude vytápěna

a chlazena prostřednictvím tepelných čerpadel systému země/voda a tato soustava bude

hospodařit se zemní energií ze 177 vrtů

s hloubkou 150 m. Vzhledem k celkové

výměře 26 550 metrů zemních vrtů a velikosti jimi vytápěné a chlazené budovy je tento

projekt největším v ČR a zároveň patří k nej-